Yritysten trainee-ohjelmat eivät aina vastaa odotuksia

Liian pitkät trainee-ohjelmat eivät innosta opiskelijoita, jotka muuten mielellään haluaisivat tietoa työnantajista trainee-ohjelman kautta.

Trainee-ohjelma on suosittu ja tehokas tapa valmentaa yliopisto- ja korkeakouluopiskelijoita työelämää varten, ja yhä useampi työnantaja tarjoaakin trainee-ohjelmia innokkaille nuorille. Ohjelmista on hyötyä sekä työnantajille että ohjelmaa käyville tuleville työnhakijoille. Nuori saa ainutlaatuista kokemusta eri tehtävistä ja oppii ymmärtämään yrityksen kokonaiskuvan. Työnantaja taas saa sitoutuneet työntekijän. Joka kolmas opiskelija on kiinnostunut tai erittäin kiinnostunut trainee-ohjelmista ja suosio on Suomessa suurempi kuin muissa Pohjoismaissa.

Universumin teettämästä tutkimuksesta käy kuitenkin ilmi, että työnantajien tarjoamat ohjelmat ovat nuorten mielestä liian pitkiä. ”Nuorten mielestä trainee-ohjelman ihannepituus olisi kuusi kuukautta, vaikka nykyisin monet ohjelmat ovat sitä kolme kertaa pidempiä, keskimäärin 18 kuukautta” kertoo työnantajakuvakonsultti Erika Niemelä Universumista.

75 prosenttia vastanneista, olisivat kiinnostuneita ohjelmasta, jonka kautta saisi kokemusta enemmän kuin yhdestä työtehtävästä kerrallaan. ”Nuoret haluavat kokemusta eri tehtävistä ja tämän takia on tärkeä että työnantajat antavat nuorille mahdollisuuden kokea eri tehtäviä talon sisällä” selventää Universumin maajohtaja Jonna Sjövall.    

Opiskelijat hakevat trainee-ohjelmiin saadakseen uramahdollisuuksia työnantajan palveluksessa ohjelman jälkeen. Ohjelmissa koulutetaan usein asiantuntijatehtäviin ja opiskelijat näkevät tämän kokemuksen hyödyllisenä, tulevaa uraa ajatellen.  Kiinnostavat työtehtävät ja itsensä haastaminen houkuttelee myös. Koska trainee-ohjelmat voivat olla haastavia, eivät ne sovi opiskelijoille, jotka pelkäävät stressiä. Mikäli opiskelija kuitenkin saa mahdollisuuden osallistua trainee-ohjelmaan, on tämä parhaassa tapauksessa sekä opiskelijalle että työnantajalle todella antoisaa!

Universumin trainee-opas ilmestyy lokakuussa 2011.

Category: Uncategorized

Tagged:

Leave a ReplyOta yhteyttä:

Jonna Sjövall
Country Manager
Mobile +358 50 349 06 02
Phone: +358 9 753 33 66
jonna.sjovall(at)universumeurope.com


Anne Hyttinen
Marketing & PR
Project Manager
Mobile +358 50 331 91 05
Phone: +358 9 753 33 66
anne.hyttinen(at)universumeurope.com

Universum Finland
Annankatu 31-33 C
FI-00100 Helsinki
Finland